expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, November 29, 2012

.: sotong gunting mengabang telipot :.


Bismillahirrahmanirrahim


Ni citer dari rumah mc na semalam. settle makan + nyembang2, pakat singgah solat zohor kat masjid belakang rumah mc na dulu. kami takde plan nak ke mana2 pun sbnarnya. sb mmg tujuan utama kluar, nk attend kenduri mc na. lps2 tu, biar stereng kete menentukan hala tuju kami =D  

Last2 decide nk g celup tepung kat mengabang telipot. tp awal lg, sb baru dlm kul 3 camtu. so singgah dulu pesta konvo umt. jom...



berjalan ke tapak pesta dari parking. parking mmg penuh sampai melimpah2 kete ke luar, sb time ni tgh istiadat dalam dewan.





bunga dan pesta konvo bagai lobster (???). tp kat umt ni mcm belambak sgt kedai bunga. ingt dulu kalau kat upsi, booth bunga cuma kat depan dewan sitc je, so gerai2 lain jual benda lain. byk la sikit produk lain masuk. nak beli belah pun sonok =)  eh komplen plk dia... sekretariat ke? =P






pentas. comel je kan? hehe. spotlight lg labuh dari pentas. pastu, p.a system ada betul2 dpn pentas. agak menyemak kat tempat audience. letak kat tepi2 skit tak boleh? nak kata pasang projector tak kot, nak hala ke mana? eh komplen lg. tumpang lalu... ^_*





gerai pelbagai , pengunjung, dan akak suksis yg sies ;]





gerai makan. kami round skali lalu je. pastu lepak kejap kat tempat makan. tunggu datin saadah ng noorlida buat lawatan tapak. ingt punya la lama pusing, ada la hasil, hmmph, sama je rupanya mcm kami yg berkurun menunggu ni. last mc nor beli kek coklat. jadi la tu kan... ;D


dah, jom kita g serbu celup tepung






baru kali kedua makan sini. biasa makan kat teluk ketapang je. aman lg takleh blh, kedai ni tepi rumah dia je pun... tp x tau glamer sampai jalan2 cari makan pun dah singgah sini. kedai ni mmg agak buruk kalau nk compare dgn kedai ict lain, tp dia punya celup tepung mmg tip top. paling glamer sotong gunting. sotong tu besar lengan mc nor, jd nk makan kena kasi gunting dulu =)  sekor rege dia rm7.60. tp ikut market semasa la. mcm udang, 1st time dtg (selang 2 minggu je pun) harga dia 8 ekor 4ringgit. ni dah jd 5 ekor 4ringgit. tp size besar sikit la. 


tp mcm berbaloi walau nmpk mcm mahal skit pun. sb freshhhhh. punggah kat bot nelayan dpn tu je. sauk, celup tepung, goreng, berebut manusia mcm pirahna kat dpn meja pok nong. oh ya, nama kedai ni kedai makan pok nong. ritu iqram dinzly kot yg host jjcm dtg mkn sini. time kami mkn pun ada gak geng2 tv3 dtg makan. kira mmg ramai la org propose tmpat ni.



so next time kalu ada sape2 nk try sotong besar lengan, singgahla sini ya *iklan x berbayar*. intai dulu, ada x plug jjcm kat tiang dpn muka pok nong, kalau x kuar balik. haha. eh sies, sb kedai satu lagi kat dpn tu x sedap...mahal plk tu.




wajah2 ceria dpt makan seafood celup tepung. ikan x nak, kemain korang yeh. meja time ni nampak clear lg kan, kang tgk jap lagi... 





seafood licin, meja berterabur ;]   kepok lekor ng kerak2 tu je xsape dah nk habiskan. tp sonok mkn ramai2 mcm ni. bersembang sakan. harap2 meja sebelah x terganggu =D   

settle mkn, misi hantar balik sorang2. sian aman. haha. sampai rumah zi, singgah solat asar jap. sambil2 lepak dalam bilik dia belek2 album lama. nostalgia betul. banyak citer keluar. dan ada rupanya citer time smaza yg kami baru tahu. kelakar dan menggeramkan plk tu. rindunya... tp xnak putar balik. huhu.

last sebelum magrib, hantar adah. then me. pastu tinggal aman sorang2. haha. dekat je pun tapi. then the end =)




Wednesday, November 28, 2012

.: Kenduri Mc Na :.


Bismillahirrahmanirrahim

Citer Sabtu lepas ;]  ingat nak peram lg sb nak tunggu ada sapa2 tag gmbr kawen mc na kat fb dia, esp photog dia, tp mcm lmbt sgt la plk. sabtu ni ada wedding lg, so xmo la bertindih2 citer. 

nak dijadikan cerita, cuaca dalam seminggu sebelum tu mmg cun, tak hujan. jumaat je mcm hujan tgh hari sket. ingt hr sabtu pun mugin kalau hujan pun sket2 gitu je. skali dari malam bawak ke pg, makin lebat nak ke tgh hari... tp nk wat cemana, pegi je la kan. kali ni lg ramai join kete aman, haha. pick up sana sini kekdahnya. tp lebih kurang one way je semua. gong badak, zi seberang takir, mc no teluk ketapang, adah manir. meriah kete! *sakit telinga*


sampai ngam2 pukul 1. hujan pun dah reda. naik intai2 pengantin, ada duk photoshoot dalam bilik. so xmo kacau, kita turun makan dulu. ada sik minyk, sik putih. lauk cam biasa, gulai daging, ayam masak merah, sayur labu air, ikan kering, sambal belacan, kerabu mangga (paling best!). cuma yg uniknya, ada petai =)  






the dais. cun kan? cuma kita x brapa suka bunga tanjung tu mcm main sangkut2 je. apa mmg style dia gitu eh? frame dia lawa tp. suka3 :)







gambar ramai2. obviously mc zu nampak lain dari yg lain. hehe. 
due bulan 1 ni. gud luck charm! =)






photog suh buat peace semua. aman, x dgr arahan eh? 






siap amik gmbr, turun bawah sambung sembang dgn yg baru2 sampai. mc nor (pink), balik alone. tinggal en somi jaga spm kat johor. so feeling2 single balik ng kami. haha. zi kat sebelah tu, sies lama x jumpa. last tahun bl ntah g uia jumpa. ni padahal masing2 ada kt trg, tp payah jgk nk jumpa. sad. btw, dia tgh buat chambering kat pejabat apa ntah, bgnn asdi tepi mydin mall. bakal lawwwwyer ;]  







testing perut mummy to be =) masing2 excited sb baby duk tendang2 perut mak dia. haha. dah nampak sembab muka mc zu. skang dia h.o bagian ICU kat hsnz. i wonder kalau org tua2 konpem bimbang takut terkejut tgk kes2 ngeri ke apa. eh x tua pun rasa mcm ngeri membayangkan keadaan tu. tp xpe la kot, mc zu pro... riang mcm xde perasaan je. haha.






kejadian tak leh blah. elok2 nak teman mukmin (ank sedare teha) g amik nasik, tetiba rasa mcm eh asal flat semacam je sebelah kaki ni. tgk2 tapak dah tinggal kt blakang =/   kecoh bdk2 ni gelak sambil amik gmbr. ajarless betul. sayang giler kat slipar ni. sb suka. tp tula, hayat sampai situ je. dah setahun lebih pun. beli raya tahun lepas nun. 



balik, singgah rumah tukar slipar lain. pastu sambung perjalanan lg ng those budak. tu citer lain entry. jimat citer ;)







gambar sambut menantu ahad. amik kat fb mc na. lawa laaaaaaa kaler ni. iskh suker sgt! oh ya btw hilmi ni x smaasza jugak, sama batch ng kami. takat ni dah ada 3 pasangan yg kawen sama batch. pasangan ke 4 bakal menyusul tahun depan, hihi ;)







gambar dari photog. konpem la paling cun. last tu mc na dan hilmi (rs pelik taip hilmi, sb dia ada nama lain, haha) - TAHNIAH! moga bahgia sampai syurga =)







Tuesday, November 27, 2012

.: tercampak di Gaza :.


Bismillahirrahmanirrahim

Hari ni last day spm tuk bdk2 pure sains. paper last adalah biologi hew hew ;]  second last kimia. nice isnt? hehe. nak kata apa kan, dulu kami pun camtu jugak. mmg kena struggle betul2. so hari ni ramai yg dah post merdeka etc2. tapi yg konpius tu, ada certain2 student dari start spm nampak chat kat fb on manjang. hebat budak skarang study sambil online. jgn lepas amik result x muncul2 kat fb dah. tak marah pun o9 tu, gerammm je skit ;}



semalam mimpi tetiba ada kat gaza *___*  naik kapatebang MAS g sana. hebat kan mas blh masuk air space gaza mcm tu je? pastu bila nampak mas take off tinggalkan gaza, mcm blurr x tau nak buat apa... tp mmg tak tau pun apa motip g sana. sb nak kata reporter, bukan. nak jadi pejuang keamanan, lagi la tak kan... sb dalam mimpi tu mcm sempat pikir, eh cemana blh dtg sini? mak bg ke? ke datang x mintak izin? uwaa... kalau kena bom pun, mati mak x redha... nauzubillah. 


tp series, ada la mcm rombongan g sana. pastu berkampung kat salah sebuah hospital. dpn hospital mcm huru hara. kami duk dalam spital ni cuak tak yah ckp la. pastu mcm ternampak2 jet2 tentera israel mcm nak tembak, bom hospital. dlm hati takut kemain. pastu kat dlm hospital ni mcm x nampak pun ada mangsa2 yg cedera parah ke apa, kami2 je ada. eh yg kami2 tu pun tak kenal sapa -___-   tp kat luar spital mmg sakan la israel bedil bangunan x kira ada manusia ke tak. sgt real kekejaman itu di dpn mata... rasa takut pun mcm real..


bila terjaga tu rasa mcm... ya Allah. syukurnya. selamat lagi bgn dari katil. mmg penakut sgt rupanya diri ini utk syahid =(   pastu pikir, cemana blh mimpi sampai ke gaza. mungkin sb hari2 hadap tenet, ada je berita pasal gaza. pastu smlm beli sinar harian, byk citer pasal gaza. tp gerun nk baca. tgk satu je, pasal kematian Syeikh Ahmad Yasin. tu sikit je bc, lain2 mak citer. subuh tu dia g masjid. time tu jugak tentera Israel tgh aim nak tembak dia. bila dia kuar masjid, terus beliau ditembak dgn 3 bedilan roket. hampir seluruh tubuh hancur kecuali kepalanya. ya Allah... tragis sgt kematian beliau... 


5 minit sebelum kejadian, anak dia dah bisik 
"Ayah, di luar kedengaran bunyi helikopter yang ingin memburumu."  
 Dengan tenang beliau menjawab 
"Biarkanlah. Aku juga sedang menunggu." 


Impian syahid beliau akhirnya tercapai. tapi kematian beliau mendatangkan kutukan dan kecaman dari seluruh dunia. Mmg zionis sgt dayus dan hina sb sanggup berlawan dan menggadai jutaan wang ringgit hanya kerana ingin membunuh pejuang Hamas yang tua dan lumpuh, yang hanya duduk di atas kerusi roda...

Sheikh Ahmed Ismail Hassan Yassin

28 Jun 1937 - 22 Mac 2004

Al - Fatihah

*broken heart*






try to heal the pain with this innocent face... comei sgt kamu ni. bila ntah ada member share pic kitten ni. terus tak keruan. geram melampau. tak sabar nak balik duk kg, nak ada kucing balik. duk rumah tepi jalan besar ni mmg tak berani tanggung risiko nk ada kucing. kang tetiba kuar rumah nampak kucing kena lenyek, tak pasal2 melayang motivasi nak idup. 

tp ritu ada sekor anak kucing dtg singgah rmh. x tau mana dtg. sgt kesian, sb kaki dia sebelah sakit, jalan terencot2. pastu kepala ada kurap tebal. tp dia comel, bulu putih semua. terus decide ng mak, kalau dia dtg skali lg, kita amik jaga. siap nak beli minyak gamat semua kasi ubat kurap dia. dan mmg kena biar duk dalam rumah je la. takut kena langgar kalau keluar. seriau. lg pun duk dlm rumah blh tlg kejar tikus! ;]  ni lg satu masalah. bila duk rmh tepek2 mcm ni. tikus mmg ada networking baik punya. dari satu rumah ke rumah yg lain mmg expert la mereka ni. pastu syak jiran sebelah ni bg racun tikus. tp masalahnya tikus ni nak mati x bgtau nk mati kat mana... sedar2 dah bau busuk bangkai tikus. ada 2-3 ekor je yg sedar, sb biasa benda idup ni kalau nk mati dia cr air. so jumpe tersadai kat bilik air. yg x jumpa, menahan la sampai hilang bau -______-


tp mmg takde jodoh kot dgn ank kucing putih tu. sampai hr ni takde pun dtg balik t__t  takpela, harap2 dia selamat. nnt kalau jumpa ank kucing terbuang, insyaAllah nk amik jaga. tetiba panjang citer. dah tata (",)




Sunday, November 25, 2012

.: org bosan :.


Bismillahirrahmanirrahim

Rasa nak kuar g jalan jauh-jauh. walaupun semalam baru je kuar ngan member. tp, iskh... dah lama x rasa mcm ni. dulu time kat upsi, ada je waktu2 yg rasa mmg nak kluar jugak cemana pun dari tg malim. tak stay kat kl, stay kat bangi. dua tu la biasa tempat yg dituju. plan nak ke mana lepas tu, kedian pikir. yg penting, kita lepaskan diri dulu dari sangkar kampus. heheh. 


tp biasa kes mcm tu terjadi sb stress ke apa. ni duk rumah pebenda nk stressnya. eh stress jugak, stress sb bosan... rasa mcm nk meletup je duk dalam rumah. oih istighfar banyak2... ya2. tp gitu lah. nk kuar jugak =( 


bila duk ngadap laptop, rasa lapar. turun dapur nak masak, eh x lapar pulak. naik terjalan2 kat blog org, ada gmbr makanan, eh lapar pulak. dah, tak yah pikir panjang. siap sepinggan yee mee sizzling. kenyang, mengantuk pulak redup2 ni... sgt takde kemajuan hari ni -____-



kalau la ada sayap blh terbang... dah lama kuar take off kot tingkap bilik ni. eh tp, takkan nak kuar sorang2 je? kang nnt member takde sayap, nk ikut terbang cemana? pastu kang hujan, lagi tak leh gerak. paling ngeri, nnt ada org suh sesapa tangkap or tembak bila nampak ada manusia terbang. x pasal2 mati sia2 kat situ... =(



camni pun orite gak kan? ;)







haha. sgt extreme pemikiran org bosan.



Friday, November 23, 2012

.: puasa vs jemputan makan :.


Bismillahirrahmanirrahim


Hari ni 9 Muharam. mesti ramai yang berpuasa sunat, esok pun sama. tapi, esok pun konpem ramai jugak dapat jemputan kawen. hah, nak pegi ke tak? nak pegi ke tak? nak pegi ke nak puasa? esok pahala puasa sunat 10 Muharam dihapuskan dosa setahun yang lalu tu.... mau x nak puasa?

Memandangkan esk beta ada jemputan jugak, so godek2 cari maklumat pasal antara tuntutan jemputan dan puasa, jumpa info kat sini. meh kita cerahkan minda sama2 =)







Ustaz…

Saya ingin bertanya beberapa soalan berkenaan puasa sunat.

1.      Kawan kat office buat jamuan makan, mereka ajak makan, saya pulak puasa sunat zulhijjah, saya memang niat sangat nak puasa sunat zulhijjah sebab tak pernah berpuasa sunat zulhijjah sebelum ni. Jadi masa jamuan tu…saya pegi jugak sekadar menjengukkan muka, tapi tidak berbuka puasa. BOERDOSAKAH SAYA KERANA TIDAK BERBUKA PUASA, ?

2.      Wajibkah saya berbuka puasa sunat bila kawan ajak pegi sarapan?

3.      Masa hari raya kita berpuasa sunat syawal, sepanjang syawal tu jadual penuh dengan undangan ke jamuan raya hingga akhir syawal, perlu ke kita pergi ke semua undangan tersebut sedangkan kita nak berpuasa sunat syawal. Pernah raya ke 3 ikut bapa mertua ke rumah besannya, tapi saya berpuasa sunat syawal. Tuan rumah menyuruh makan, saya katakan saya berpuasa. Berdosakah saya tidak berbuka ketika itu?

Bagi saya, kalau kawan berpuasa sunat saya sangat gembira kerana mereka melakukannya kerana Allah, dan saya tidak akan paksa kawan berbuka puasa walaupun ketika saya buat jamuan makan, sebaliknya kalau saya menganjurkan jamuan makan di office, mereka yang berpuasa sunat, kita bekalkan makanan jamuan itu untuk mereka bawa pulang buat berbuka. Setahu saya kalau dijemput ke kenduri kahwin misalnya perlulah kita berbuka puasa sunat tersebut.

Mohon ustaz perjelaskan masalah ini.









Sebagai menjawap persoalan ini, kita baca keterangan ini terlebih dahulu:

Sesetengah individu merasakan, untuk mengqada puasa Ramadan apatah lagi untuk berpuasa sunat enam pada bulan Syawal, dia bakal menghadapi beberapa rintangan. Sebabnya, seperti yang kita semua maklumi, pada musim hari raya aidilfitri, amalan berziarah ke rumah saudara-mara dan sahabat-handai sudah menjadi adat dan kebiasaan. Di samping itu ‘open house’ ataupun rumah terbuka juga termasuk amalan yang biasa dilakukan pada hari raya. Kadang-kadang, sebagai tetamu, sesetengah undangan ‘open house’ ini sukar untuk ditolak sehingga menyebabkan seseorang yang sedang berpuasa itu terpaksa membuat pilihan, lebih-lebih lagi jika kunjungan itu hanya mampu dibuatnya pada siang hari.


Namun perlu juga diingat bahawa berpuasa itu bukanlah sebagai penghalang untuk tidak menghadiri jemputan. Ibnu Umar r.a. misalnya, tetap memenuhi jemputan walaupun beliau sedang berpuasa. Begitu juga hal sebaliknya, jemputan jamuan itu bukan alasan untuk tidak berpuasa. Sebaiknya perkara ini difahami dengan lebih mendalam lagi.

Dalil kepada peringatan ini adalah berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya:

“Jika dijemput seseorang daripada kamu ke (majlis) jamuan, maka penuhilah (undangan itu). Jika dia sedang berpuasa, maka doakanlah tuan rumah itu, dan jika dia tidak berpuasa, maka makanlah.”
(Hadis riwayat Imam Muslim)



Akan tetapi jika puasa yang dilakukan oleh seseorang yang menjadi tetamu itu adalah puasa sunat, maka dalam keadaan tertentu dia diberikan pilihan, sama ada untuk meneruskan puasanya ataupun disunatkan baginya berbuka dan tidak meneruskan puasa sunat tersebut. Keadaannya adalah seperti berikut:


Keadaan yang pertama: Sekiranya tuan rumah yang menjemputnya itu berasa tersinggung jika tetamu tersebut tidak memakan makanan yang dihidangkannya, maka dalam keadaan ini dibolehkan, bahkan afdal bagi tetamu yang berpuasa sunat tadi untuk berbuka dan tidak meneruskan puasa sunatnya itu. Adapun alasan yang diberikan oleh ulama ialah untuk menjaga hati tuan rumah. Perkara ini boleh terjadi dalam jamuan atau jemputan yang berbentuk khusus, seperti tuan rumah hanya menjemput tetamu yang tertentu atau dia mempunyai hajat tertentu ketika mengundang tetamu-tetamu tadi.


Adapun dalil yang mensabitkan perkara ini adalah satu riwayat daripada Abu Sa‘id al-Khudri r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. pernah menyuruh seorang yang sedang berpuasa sunat supaya berbuka dalam majlis jamuan makan. Sabda baginda:
“Saudara kamu menjemput kamu dan bersusah payah untuk kamu.” Kemudian Baginda bersabda lagi kepadanya, “Berbukalah dan berpuasalah pada hari lain sebagai gantinya jika kamu mahu.”
(Hadis riwayat al-Baihaqi)





Keadaan yang kedua: Sekiranya tuan rumah itu tidak tersinggung ataupun tidak keberatan jika tetamunya itu meneruskan puasanya, maka dalam hal ini adalah lebih afdal dan lebih utama bagi tetamu itu untuk meneruskan sahaja puasa sunat tersebut. Perkara ini boleh terjadi dalam jamuan atau jemputan yang berbentuk umum. 

(mcm kenduri kawen, takdenya pengantin cek sorang2 tetamu dia makan ke tak lagi. paling2 dia tanya je kan makan ke tak lagi. senyum je la. kalau g ngan member, wakilkan je member jawab. rasanya tak jumpa lagi kot pengantin kecik ati kalau tetamu tak makan kat kenduri dia. mcm tak sempat je nak kecik ati, kan??)


Akan tetapi hukumnya berbeza jika puasa yang dikerjakan oleh seseorang itu merupakan puasa fardu, misalnya puasa qada Ramadan atau puasa nazar, maka adalah haram baginya untuk berbuka. Cukuplah baginya sekadar menghadiri jemputan tersebut dan disunatkan juga ke atasnya untuk mendoakan keberkatan serta keampunan ke atas tuan rumah dan para hadirin sepertimana yang disebutkan dalam hadis di atas.

Dari keterangan ini dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa:
Tidak salah dan tidak berdosa walaupun anda tidak berbuka puasa sebagaimana dalam keadaan yang dinyatakan di atas. Perhatikanlah keutamaan sebagaimana yang telah diperhalusi oleh Rasulullah. Sekiranya jamuan itu adalah jemputan khas di mana sahabat itu sudah bersusah payah menyiapkan hidangan kepada anda, berbukalah kerana ia lebih afdal. Tidak perlu memberi tahu sahabat itu bahawa anda berpuasa kerana ini akan membuatkan beliau rasa serba salah. Namun jika sebaliknya, teruskanlah puasa itu. Ia tidak menjadi sebarang masalah.

Kesimpulan ini telah merangkumi ketiga-tiga soalan di atas. Di harap kepada mereka yang bertanya, anda telah menemui jawapannya di sini.InsyaAllah..

Sekian saja

Terima kasih..

Sumber rujukan: MalaysiaHarmoni




sila jgn abaikan mereka. tapi invite kot fb je tak wajib kan pegi?  ;)  pandai2 korang la...



ok. clearkan? cuma bertabah la sikit hadap nasi minyak orang kawen. heheh. tp takkan sb nasi minyak kenduri, nak tolak ganjaran pahala hapus dosa setahun kan? dan kalau orang dah jemput, pegi la raikan mereka. hari ni hari deme, nnt hari kita orang buat x tahuuu je nak datang ke tak, kecik ati sorang2 padan muka. kalau rasa serba salah nak puasa sb takut member cakap mcm show off, abaikan je. belum tentu member yg kata, kadang2 setan je yg bisik tu kasi serba salah nk puasa ke tak. kita sendiri yg tahu keikhlasan dan tujuan kita berpuasa dan menghadiri jemputan tersebut. 

so selamat berpuasa dan meraikan jemputan makan! ^___^





Thursday, November 22, 2012

.: pasar nelayan :.


Bismillahirrahmanirrahim

Area pantai timur biasanya mmg terkenal dgn mcm2 makanan laut. terutamanya ikan. dulu kecik2 hari2 menu ikan. kalau jumpa ayam tu, mmg bercahaya la mata sorang2. sb apa? sb ikan murah... sekilo dah bape ekor. kalau anak ramai, beli ayam sekilo, takkan nak racik2 ayam tu bg sket2 sorang kan. ni ikan siap boleh ratah2 lagi. 

tp skang mcm sama naik je ikan ngan ayam. mungkin sb skang ayam main cucuk2 botox. 2-3 bulan dah boleh sembelih. sgt tidak sihat utk manusia. tp ngap jugak. so ikan adalah piihan yg paling selamat. dlm laut tu takde sape nk g tabur hormon pembesaran ke apa, elok je dia membesar bagai johan. 


cuma tu lah. sepanjang duk trg ni, baru tahu pasal pasar nelayan kat pulau kambing. kat pasar ni la peraih2 datang amik terus dari bot2 nelayan seawal jam 4 pagi! 4 pagi tu... kita kat mana time ni? qiam belum tentu... -___-  selama ni mmg tahu org duk beli ikan kat tepi jalan area p.kambing ptg2, tp try pegi beli skali ritu ng mak, hmmm...same je harga? 


pastu ni bl duk kuar ng zimah, rumah dia mmg betul2 tepi pasar nelayan tu. mmg jln dpn rumah dia tempat org lalu lalang g pasar tu. dia ckp situ mmg murah. pernah mak dia beli ikan selayang situ RM1 je sekilo! mana nak dapat ikan baru cedok dari laut semurah tu? terus semangat nk g usha ;]







entrance dpn pasar. semalam pegi dkt pukul 8. org still ramai lagi. lori peraih pun ada lg duk kuar masuk. paling nice kalau nk cari hasil laut selain ikan, mcm sotong, udang, better datang rite after subuh. kalau x mmg tinggal yg sisa2 je la. lain semua peraih dah rembat dulu. 







suasana dalam pasar. ada dua gedung. luas kemain. 






ikan selayang. dapat RM3.50 sekilo. hahah. rasa mewah kejap borong ikan sini. kalau beli luar, belum tentu dapat rm6 sekilo. byk kan beza harga? 3.50 tu tuk org2 biasa yg beli sikit2, kalau peraih? konpem lagi murah. bygkan banyak mana untung deme? nelayan jugak  yg tertindas... =(


sotong ng udang pun geram je tgk. tp serik dah buat kemaruk mcm awal2 balik ganu dulu. mcm tak pernah mkn udang kat tg malim. tiap2 minggu beli udang. pastu tanggung sendiri gatal. dos terlebih. kalau mcm skarang mkn skali skala ok je. memandangkan mak pun allergic ngan udang  & sotong, xpe la, kita bermewah dgn ikan sudah.





balik dari pasar, cari bekpes. smlm mak puasa, jd masak untuk seorang adalah mcm tak berbaloi. singgah batu 6. dah set dlm kepala, mak puasa. so xleh beli byk2. tp mmg byk sgt pilihan makanan. nak je beli tiap2 jenis. dah amik kacang rebus, nasi himpit sambal ikan, nasi dagang, pulut gaul nyo, ada hati lg nk amik laksam. seb bek cpt sedar. kalau x sape nk abiskan? 






idaman kalbu setiap masa =) suka sgt nasi dagang bungkus dalam kelongsong daun pisang camni. aroma dia tu lain mcm. dah la murah yg ni, sebungkus baru RM2. murah sb standard nasi dagang mmg mahal. 





settle bekpes, meh kita kejekan ikan2 nih. 28 ekor semua skali. byk kan??? mak siap suh beli tepung nk buat ict. mmg rasa dia manis. ikan fresh katakan. haha *bangga dpt ikan segar* =D


lain2 gmbr area pasar nelayan pulau kambing blh tgk sini. sekian =)





Wednesday, November 21, 2012

.: kenduri mimah :.


Bismillahirrahmanirrahim

kejadian berlaku pada 10 Nov 2012, sabtu yg dua minggu lepas nun... tergendala sungguh rancangan nk update pasal walimah mimah ni. hari tu pegi ngan aman & yanah. pick up yanah kat desa murni pengadang baru, tembus ikut seberang marang. rumah mimah kat bandar paka. sorang pun tak bawak kad mcm kan biasa pegi rumah pengantin. eh yg ada kad aman sorang je, so mmg dia patut dipersalahkan. hahah. satu2nya hint yg ada dlm kepala adalah petronas paka kat simpang 3. pastu aman bukak fb tgk peta, tp apa pun takleh baca... -___-"


last skali... alhamdulillah. terlajak sket je dari lokasi sebenar =] dalam pukul 1 sampai jugak kami rumah mimah. time tu dia tgh siap2 utk sanding pukul 2 nnt. jd marilah kita lunch dulu kat luar rumah. 




nasi putih lauk kampung. dap3. mcm nk tambah 2nd round, buat bekal balik di perjalanan. heheh. tp malu kat org  kg mimah ;]  lepas makan duk dulu sembang2 tunggu mimah kuar pukul 2. btw majlis ni buat dgn adik beliau terus. adik ke kakak ntah. x sure. tak sempat nk sembang pun. bila side laki dtg, sanding dulu. pastu makan beradap kemain lama. last2 dah dekat pukul 3, kena jugak gerak...






hasilnya, bergambar je la kita seadanya kat tepi meja makan beradap... ai is pantang kalau p majlis kawen x amik gmbr ng pengatin kat pelamin. tepek tak tepek kat blog tu lain citer, tp tuk simpanan peribadi, itu mesti. mcm tertinggal sesuatu je bl balik tu. tp yg ni nak buat camne. takkan nak heret jugak pengantin g kat pelamin... ~ ~


takpe la, moh la kita balik. sblm tu singgah mesra mall solat dulu. pusing2 jap x tau nak beli apa. rimas. ramai sgt manusia dalam tu. nak g bowling pun berbaju kurung bagai.




last singgat beli jagung. yg bakar ni yanah belanja. hehe tq. dap sgt ngap tepi drebar yg tak leh nk ngap sama. hahah. me beli yg rebus. pun sedap. besar2 rm5 tuk 3 batang. aman beli yg mentah (betul ke org panggil mentah kalau x masak lg?) nak balik buat bubur jagung katanya. mmg x brani nk beli byk2, takut jd mcm g cameron dulu. kemain borong jagung mutiara, skali balik tak abis. buruk camtu je. buat berat je bawak balik. berat3...

settle citer kenduri mimah . yeay!  ;)




Tuesday, November 20, 2012

.: kita mampu :.


Bismillahirrahmanirrahim



Rasa macam... dua-dua pun payah. yg 1st tu, sure payah sb takkan nak paksa orang. yang kedua, depends... kalau biasa org tu selalu kacau life kita in terms of negative side, mmg susah la nk twist hati supaya sentiasa berbaik sangka pada org tersebut. melainkan mmg sejak lahir manusia tu takde perasaan, atau mmg dia jenis hati bersih. ya Allah... untungnya hambaMu itu. 


kadang2 bila dtg dendam, sakit hati kat org lain, rasa mcm... ya Allah... jahatnya hati ni. dan tertanya2, adakah manusia2 baik yg sgt kurang sifat mazmumah dalam hati, mmg dilahirkan begitu? series, mentarbiah hati diri adalah satu pekerjaan yg sgt susah sb kdg2 (selalu) ia bertentangan dgn kehendak sendiri.

contoh kalau rs nak marah, dan2 tu jugak rasa nak lepas. kalau tak blh luah dgn suara, rasa nakkkk je sound ikut fb, blog, msg... bkn senang nk kawal emosi. kalau biar je, rasa mcm kalah. rasa mcm...eihhhhh dia ni. ak selam jugak dalam laut kang. 

then kalau kita lepas? puas la hati kejap. pastu? sentap. makan dalam. tak bertegur sapa. nice sgt. org duk sibuk perang kat gaza, kita duk gaduh hal remeh temeh. such a big waste. 

lagi parah kalau ada sesetengah mahkluk suka duk sound2 org, tp kadang tak direct pun *not an exception for me*. mungkin atas dasar petikan yg mengatakan bahawa kalau nk tunggu org perfect nasihat, sampai kiamat pun tak blh nk nasihat. ye, tu betul. tp bergantung pada cara dan niat plk. 

kita selalu mcm nampak kesalahan org lain. dan selalu rasa geram asal org ni tak blh berubah jd mcm ni mcm ni. padahal pd waktu yg sama, byk lg benda yg kita tak ubah pada diri sendiri. contoh mcm org pakai tudung. mesti kalau nampak org yg seksi2 dia rasa mcm alahai... kenapa la susah sgt diorg ni nak pakai menutup aurat, tudung segala yg patut. tp dia tak sedar, solat pun selalu lewat, qiam belum tentu sebulan skali buat. payah kan? mmg payah... 

sb kita rasa kita dah cukup baik walaupun sedar masih dalam keadaan yg tak cukup baik. sb kita compare dgn yg tak berapa nk 'complete' lagi agamanya. itu dari sudut beragama. tp bila dari sudut duniawi, kita akan jadi terbalik. dari sudut harta benda, kecantikan, keturunan, mmg tak nak kalah kalau duk mlysia ni. cuba compare dgn penderitaan umat Islam kat Gaza, Syria, Rohingya... eh tak nak pulak.

paling2 kuat, share sumthing2 kat fb. pastu sambung dendam balik ng jiran sebelah, ng bos sendiri, cikgu, parents, adik bradik, kawan2, jkkk *tetiba*. rutin yg sentiasa berulang slagi tak kena bom. nauzubillah, mintak jauh. tp hakikatnya kita mmg begitu.

satu lagi, yg jenis sound @ 'nasihat' tak direct ni, sila hati2. niat tu nak sound si pulan si pulan, tetiba takde ribut apa, dtg si pulan yg lain pulak tersentap. hah camne? tanggung la sendiri. mmg kadang2 kita sound secara terbuka sb tak nak jatuhkan aib org tu secara terbuka, dan dgn harapan, dia tahu apa yg kita rasa. tp endingnya, adakah mengikut apa yg kita inginkan? 

saya menulis bkn sbg satu fakta. berterabur lg ada. tp sbg pusingan muhasabah utk diri sendiri. pandai sgt cakap org, akhirnya terpalit kat diri sendiri jugak. jd mintak jauh untuk itu. sama2 baiki diri, dan jgn tinggalkan org yg anda rasa patut berubah dgn nasihat yg open dan kasar. melainkan mmg anda dan dia tak kisah share 10sen untuk sebatang ais krem malaysia ;]

last :


you can't make everybody like you,
you don't even like everybody


quote dr header blog inibelogsaya.blogspot.com



.: selasa-isnin :.


Bismillahirrahmanirrahim



entry ni bkn utk blog sgt. tp ala2 mcm journey tuk 4-5 hr lepas yg senyap sunyi...

kita start dgn hari selasa (13/11/12)
- dah taip dah ritu pasal dmm. selasa ni kuar ng zimah. teman dia buat survey mardi. balik tu sampai rumah, terus melayang2 kertas survey dlm rmh sb yg tukang bawak terus flat atas lantai. tak sempat2 landing atas sofa...


rabu (14/11/12) - demam mmg tak perlu kata apa2.. hadap laptop pn tak blh sb pening.

khamis (15/11/12) - mcm dah start kebah

jumaat (16/11/12)  - kb


sabtu (17/11/12) - pagi msg k.nor tanya ada tak kat rumah ptg nnt. tak sempat tgk k.nor reply ke tak, g dapur goreng nasik, bekpes sambil sembang2 ng mak. pastu buat apa2 yg patut, dlm pukul brape ntah, flat balik... penat x abis lg duk round (read sesat) kb. bila terjaga, tgk hp, k nor ckp dia ada kat hospital, keguguran... time tu mcm blurr kejap. sb spatutnya kalau ikut plan abang, diorg nk g kl hr sabtu.

lepas tu tunggu abg follow up perkmbangan k.nor by msg. mlm baru k.nor masuk dwn bedah tuk cuci semua bleeding. mlm tu abg balik rmh, so ckp kat dia biar org teman takpe k.nor tu. esk pg kalau k.nor dh blh discharge pun balik ng org terus.








mlm tu sampai hospital dlm pkl 11 lebih. k nor baru kuar dewan bedah. alhamdulillah, dia ok. wlpn cerita baby tak dapat diselamatkan tu mcm sekelip mata je... sabar, redha, tawakkal, semua nak kena apply masa ni... sampai dkt pukul 4 pg duk bersembang ng k nor. dia mmg ada tenaga sb dh masuk 4 bag air.
me, pukul 4 pg tu br nk start tdo, tp kang kejap nurse dtg check bp. pastu br nk terlelap, dh azan subuh. pastu bising2 org duk ulang alik g tandas.







dlm 7.30 lebih camtu, nurse dtg edar makanan (nurse jgk eh kalau yg keje bagian sajian ni?). time pg2 ni mcm kelakar. sb patient semua mcm duk tercongok atas katil terkelip2 tgk nurse2 kehulu kehilir. haha. eh x kelakar eh? 






the brekpes. time hidang tu, mcm kagum kejap. mmg dah lama x masuk wad hospital, last dtg time matrik dulu kot. tu pun time melawat. pastu dulu ingt arwah tok duk 2nd class jgk, tp takde pun hidang set pinggan camni. kemain ngan alas berbunga2. pastu nampak dia kutip bekas makanan 3rd class, tray besi rupanya... sgt diskriminasi. huh. tp hidang lawa2 pun, tetap x memikat selera jugak. mknn spital, what did u expect? (=__=)






view pepagi ari dari tingkap wad 5EF (sakit puan), tepi katil 2f.







kiri : adik2 nurse pelatih duk sibuk keliling senior nurse yg bertugas bg ubat. pening tgk sep2 pelatih ni. dah la ramai, jln bergroup2. kulu kilir x tau buat apa, yg pasti deme mcm tak blh duk saje2. brani nk duduk2? kang kejap2 staff nurse, senior staff panggil bg arahan gitu gini.


mmg salute la sape2 yg jd nurse. doc xde pun kena pantau patient mkn ubat ke x, geng2 nurse ni jgk yg kena hadap sorang2. ada akak dpn k nor ni, apa pun tak nak. ubat tak nak, masuk air tak nak, test apa2 pun tak nak. tak ke stress tu? ada plk mcik yg surat discharge dh siap, eh tak nak kuar spital plk. nk duk spital lg, sb best ada org layan, mkn sedap (???). tak bosan ke makcik? org lain seboleh2 nk kuar cpt. tu satu hal lg camne jd nurse nak halau patient secara berhemah. haha. blh jd psiko nurse2 ni. 



kanan : peneman time tunggu k.nor. kebetulan beli kat kb ritu, ada sale. dari rm18, jadi rm5. mau x rembat?





dalam pukul 11, g turun cafe cari nasik. nasi + teh o ais limau + metro = rm8.30. standard dh mknn kat trg camtu. nama pun bandaraya kan... pftt. kalau mkn sorang2 mmg mcm ni, kena beli sortkhabar satu supaya tak nampak alone sgt, wlpn mmg alone... -__-"    metro ni tajuk dpn slalu type2 mcm tu. kompak betul. ni harap takde teman je, kalau tak, takdenye nk amik baca.


naik atas, nurse ckp k nor blh discharge lepas mkn tgh hari. xtau apa motif tahan sampai tgh hari, padahal takde buat apa pun dr pg tu. doc dtg pun mcm tanya spatah dua... pastu ketuk2 laptop, dh blah. tu je? 


skang k nor kena pantang mcm org bersalin jugak. 44 hari. ketabahan tu penting buat masa skrg. anak2 jugak, sb plan cuti2 malaysia mereka adalah pending. haha, sila jg umi baik2 ok. nnt achik upah ayam uncle bob lagi yeh? ^____^


siap aktiviti spnjg sminggu yg lepas. ada suka, ada duka. time2 mcm ni kita blh tgk sejauh mana hubungan kita dgn Allah. walaupun kita rs kita ke sana ke mari, buat sesuatu kerana Allah, tp ye ke? betul ke kita betul2 niatkan utk Allah spnjang masa, atau sekadar ingin dipandang manusia? betul ke amalan makin bertambah bila Allah dah sembuhkan kita balik? atau alasan masih berpanjangan? jom muhasabah diri sama2 (",)




Thursday, November 15, 2012

.: part time :.


Bismillahirrahmanirrahim


Rasa mcm dah ok kot demam. tinggal batuk2 je sket lagi. yg tu takpe, ubat dia eskrem sebekas - done! heheh. sape ajo batuk mkn eskrem??? me, biasa demam sedaya upaya elak telan panadol, ubat selsema, batuk, atau apa2 je lah yg berkaitan. bkn nk tunjuk kuat ke apa, tp kalau blh elakkan cuba la survive dulu. ni kan lama2 bdn jd manja... x imune langsung. asal sakit telan ubat, kena train badan lawan sendiri dulu penyakit2 tu. 


dulu time arwah tokki ada lg best, demam je asah kayu hitam. penawar yg sgt tak best tp berkesan! =) tp penawar ni ok, dia takde side effect mcm dadah dalam ubat tu. tak jejas pun imunasasi badan.


so skang bl dah biasa handle demam sendiri, dah tau apa nk buat. mcm smlm, pg tu bgn dah rasa mcm selsema menjadi2. tp kuar jugak sb dah janji ng zimah. dari pukul 10 sampai 1 kot, duk main kuar masuk kete. kat luar panas, masuk dlm kete sejuk. balik rumah kepala dah rasa mcm nk meletup.


1st, amik vicks terus sapu. buat air asam jawa kasi sejuk badan. tp naturally, ofkos demam tu still on. badan ok, tp lemah sb pusat kawalan (kepala) sakit mcm nk pecah.  bl kepala dah terlalu panas, rs nk sumbat je kepala dlm peti sejuk. continue buat air asam jawa simpan dlm peti sejuk. ujung2 tu buat sapu kepala. vicks + air asam jawa ---> sgt nice! baru la rs mcm di awan2ngan... biasa buat sblm tdo.

pastu pg2 bgn mandi sblm subuh. biar sejuk terus kepala. tapi, sb mmg tak larat nk buat apa2 bl dmm ni kan, so metabolisme badan mcm lg down kan. cr nya, tdo dlm selimut tebal2. biar bgn tu berpeluh2 mcm kuar sauna. konpem rs ringan badan =) by the time badan dah makin kuat berpeluh, haaa dah nak kebah la tu.. =)

jap. nk citer pasal part time ct skolah act. so here my 1st job...




prepare adiah kawen... senang beli byk2 skali gus. tp bukan skali harung la. mcm yg ni 1st batch. size kecik besar tu bkn diskriminasi terhadap kawan2 yeh. yg besar tu mknanya share. hehe. beli byk2 pun ok je, sb kdg2 ada member tak beli lg adiah, bg je kat dia yg dah siap balut. lg pun kedai yg jual adiah ni tgh buat cabutan bertuah rm50 ke atas, so take advantage la situ kalau beli byk2 pastu jual kat org lain plk. hahaha. 


btw, mmg takde idea lain nk bg adiah kawen selain gelas, pinggan mangkuk, cawan... makcik pun makcik la...





dah siap balut. boleh je nk suh bdk promoter kat kedai tu balut terus, tp sb hari tu rushing, so takpe la.. balik balut sendiri. nama pun takde keje. terisi jugak masa lapang. jap g nak g survey balik adiah kawen, sb ada sales ujung bln. harus amik kesempatan =) 






Wednesday, November 14, 2012

.: new year! 1434 H :.


Bismillahirrahmanirrahim

sedih bukak blog sendiri. dah seminggu rupanya tak berupdate. byk beno mende jadi 2-3 menjak ni. baru ni lps balik kenduri mimah, ingt nk update terus. tp tertangguh. dan skang demam plk. lagi stuck nk update apa2. esk lusa ada plan ng member, tp tgk lah.. kang ada yg melepek kat tgh2 jalan. nk update blog mcm selalu, wlpn takde apa sgt aktiviti dlm kehidupan seharian. tp blog kan member baik, mana blh tinggal... 


pening ngadap laptop lama2. nk update apa pun mcm blank. gmbr ada je yg dah edit, tp esk lusa la yg tu. nnt ada chance, tora datang lagi... 






salam maal hijrah =)



Monday, November 5, 2012

.: smile :.


Bismillahirrahmanirrahim




Penyet. walaupun penyet, tapi takpe... bahagia =)





bukan senang menjadi seorang ibu. pada anak yang masih belum mengerti. tapi yg dah mengerti, belum tentu jua dapat menyenangkan hati seorang ibu. oh anak...

*hape comei sgt anak kucing domok nih???*





walau kekurangan kasih sayang, Allah takkan pernah biarkan kita bersendirian.
*tickling, giggling... gletek dia, gletek dia lagi *

i have to smile no matter what

^__________________^


 tsk tsk tsk...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...