expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, February 1, 2012

.: Mini Pelamin :.

Bismillahirrahmanirrahim

Heheee... tetiba citer pasal pelamin lak, pe citer? sajew... ^___*
Ternampak design mini pelamin ni kat wall fb, cantik sangat untuk dikongsi dgn b2b esp. atau sape2 yg berkaitan dgn wedding2 ni. I loveeee the most simple2 mini pelamin ni. Terbayang2 nak DIY sendiri. Kenapa suka DIY? 1st thing 1st of kos la sb JIMAT. pastu lepas guna jadi hak milik sendiri. When u try to do it yourself, dah tentu la kita akan all out untuk buat yg terbaik. dan yang terbaik tak semestinya yang termahal, kan? 

Most of the time bila attend wedding, subject utama yg akan diskodeng tentulah pelamin. Ada orang tak fokus mana pun bagian pelamin, asal ada sudah. Kadang2 tak kisah pun kalau tak macth ngan busana pengantin. up to u.

Dulu2 sblm masuk u, saya takde instinct pun nak sentuh2 pelamin ni. Tengok mak sedara main hentam je pasang backdrop nikah dgn kain lip lap lip lap, tak de pun rasa nak komen *eh mcm kel*** lah*. yang penting ada nasi minyak. pakai inai. guling2 kat hall rumah tok. 

but then, itu citer 6-7 tahun yg lepas. sekarang ni, aishhh... pantang ada org terdekat nak kawen, menggelegak je hati rasa nak jd wedding planner. semuanya bermula lepas masuk u. ikut senior attend kenduri, pastu tlg2, situ sikit, sana sikit. lama2 jd bukit. ???

ada skali tu, tak ready langsung. kebetulan attend majlis kawen kat klantan ber2 ng akak senior, skali ada akak sorg lg kat dungun call mintak tlg hias bilik utk majlis sambut menantu kat rumah husband dia, klntan jugak. uishhh...keje berat tu. tp time tu kepala kami sama. excited! husband dia pick up kami p rmh dia, tgk bilik. pffttt...bapak besar bilik. apa nak buat ni? backdrop kain tirai saje dah berapa meter nak kena beli. dlm blik tu cuma ada katil saiz queen, lemari sebijik yg direcycle beberapa keturunan. tu jerk. gile buntu nak kasi adjust bilik tu bg nampak happening. 

Dalam pukul 3ptg, husband akak tu hntr kami p KB. berkeliaranlah kami di situ dgn bajet yg dibekalkan. yg penting bajet tuk perut kami pun ada skali, ngeh3. ke hulu ke hilir, tak sedar dah gelap. pukul 10 mlm. tu pun rasa mcm ada lg nk survey wlpn kaki dah mcm nak patah. 

sampai rumah (kami menginap dlm bilik pengantin mlm tu =))) mandi solat smua, terus start projek. pung pang pung pang, kul 4 pg baru kami pengsan. tu pun take turn tidur. last2, sb nak settlekan bilik tu, kami jd rombongn lelaki tuk ke rmh akak senior tu kat dungun. 1st experience yg cukup mencabar, tp best! lg best bila akak tu ng husband dia puas hati, ramai org puji...ngeeee...

eh, terlajak ke lain plk. (padahal mmg saje p lajak kan?). ok2. meh tgk pelamin yg cantik ni. 



























cantik kan? biasa kalau nk DIY pelamin ni, part yg susah nk usahakan sendiri adalah tang stage, lampu, pasu besar, bantal bulat tu, kan? tp percayalah, kita blh buat sendiri sbnarnya. antara yakin dgn tak je. kalau tak yakin, deal ngan butik terus. 

ok. let me share 1st experience tuk DIY pelamin ni. tp projek ni agak terbatas sikit atas beberapa faktor. lg2 bab bajet bkn saya yg pegang. ngeee. pastu nama pun pelamin bajet, n nak tlg member. so saya usahakan sebajet yg mungkin, wlpn dlm kepala, byk lg yg nak adjust.






ok, ni draft yg saya buat tuk bg 'view' kat member. edit pakai potosop, mmg sap2 soi je blh tambah hiasan ikut suka. pelamin ni tuk majlis sambut menantu. mcm biasa, draft akan 'lari' banyakkkk bila dah siap deko. hasilnya...








haa...lari byk kan? 1st skali tang warna. tukar last minit, takde hal, sb tak beli barang pun lg. pastu tiba2 ada kain biru cerut mcm langsir 2 tu. bdk baru nk cr pengalaman, what do u expect? len kali tak nak dah cerut2 camtu. tp saya suka bunga tisu kat cerutan tu. mekar dan gebus, hehee. bantal saya usahakan tambah bilangannya, kasi meriah skit. alas putih tu kalau sape tahu benda apa sebenarnya, diam2 sudah. haha. kata home made punya, konpem la kena guna barang2 sedia ada. alas duduk tu pun, hahaaaa... i'm not joking when i was planning that. save bajet ok, ala...duduk brape minit je pun... byk fail tang bunga, dr segi bilangan, gubahan... oh i wanna do it again!

tp takde hal kalau tak grand pun, sb save bajet...hehe. dan boleh guna lg. sb member ni ada lg abg2 yg tak kawen. so purposely u can bajet on it. kalau kita booking bajet pelamin ngan butik, dan diorg mmg buat cun punya, its ok. tp jarang sgtla dpt RM500 ke bawah yg cun melecun dia punya design. ke ada? welfare namanya tu. kalau nak kebammm bomm konpem2 1k above. tp yg untung ng butik, kita biasa blh pakej ng bilik pengantin & meja makan beradap kan. well...again, up to individual.

based on my review, saya byk tak puas hati. oh ini pendapat tak profesional, off record ok =P =P =P contohnya mcm mini pelamin sambut menantu cousin saya ni...










sorry, takde gmbr full pelamin. takde sape selera nak amik tuk rujukan.haha. ok. dia punya rege sgt murah, rm5rat kalau tak silap utk pelamin, bilik, & meja mkn beradap. murah yg buat kami tercengang2. bl diorg dah siap pasang tu, i was like... hmm. duk berdiri dpn tu dgn k.nor (kakak spupu), jd judger, again judger tak profesional. bunga kat atas tu,dlm gmbr n kalau tgk dr jauh ok kot, tp cuba g dekat. kotor ok. konpem tak pernah bersihkan. pastu bunga kat tepi tu, mpk tak ada warna kuning 2-3 kuntum? eh nampak sgt nak bg cukup2 jerk. dah la rongak2...menyampah tgk...pastu alas duduk tu, stage semata2, takde pun nak letak bantal ke hape... iskh, pendek kata, mmg tak cun langsung...sory pada sape2 yg terlibat...heheh. 
malas nak review bilik ng meja. bosan. tak best. dan sewaktu dengannya.

guess what? rm500 tu mcm2 boleh buat dgn DIY. believe me! mcm promote diri plk. bkn...ni cuma suggestion tuk sape2 yg jaga bajet, dan ada instinct tuk DIY sendiri. percayalah bahawa DIY mmg berbaloi2222... 
-sekian, abis citer repek raban -

2 comments:

yan@awek hadi said...

bagus la entry awk ni. Saya pon tgh pening nk diy ke nak amek butik je sbb xtaw nk bajet cm ne. Kain harga berapa, bunga byk mn nak ne pakai. Kat mana nk beli kain murah. Bunga murah..pening2, ikot hati mmg nk diy je.. Sbb tbayang2 pelamin idaman yg for sure butik xbuat nye..mls nk layan kekdah nye..so pilih je pakej y ad, standard la kn.. Huhu..

nini said...

saya pon nak diy je....tapi biasa orang guna berapa!eter ek untuk pelaamin....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...