Bismillahirrahmanirrahim
Rinduuu nak letak resipi sendiri kat blog 😳. Sekarang masih lg ketua chef di rumah, tapi dah tak berapa ada tenaga nak amik gambar makanan, bkn takat makanan, apa2 gambar pun dah tak se'excited' dulu nak snap. faktor usia mungkin 😭
Ayam masak halia ni all time favourite. Biasa kalau g kedai makan yang ada hidang lauk ni mmg confirm amik walaupun sesudu kuah sb ada juga lauk lain yg tempting. haha. org tamak mmg begitu. The recipe was so simple tp tak yah nak pejam2 mata sangat, kena pisau terus tukar jd neng yatimah kang. Resepi cedok dari blog kak Azlita masam manis. Antara sifu blogger masakan dia ni. Bukan takat resepi best, gambar2 dia semua level pro.
The picture was so delicious kan? 😍😍😍
So ini resepinya:
AYAM MASAK HALIA
Resepi Oleh : Kak Liza
Rujukkan : Yatie
1/2 ekor ayam ~ potong kecil, basuh bersih dan toskan ( ita goreng dulu ayam ni dengan kunyit dan garam )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung di bancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk kasar
1 pokok daun bawang atau sup ~ potong pendek
1 biji buah tomato ~ belah 4
1/2 batang carrot ~ potong kecil
minyak utk menumis
garam dan sedikit gula
Bahan Hiris
5 cm halia
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi merah
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan carrot dan gaul sebati.
Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga pekat.
Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.
Partnerkan dia dengan nasi panas 😋
Selamat mencuba! 😄
Selamat mencuba! 😄
No comments:
Post a Comment