expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, December 31, 2012

.: asal tak boleh setia??? :.


Bismillahirrahmanirrahim

push diri sendiri tuk update last entry tahun 2012. once u stop, gini la jadinya... dan 2-3 menjak ni, sgt la malasnya nak snap sana snap sini, transfer gambar, edit lagi... tetiba rasa mcm give up nak buat seme2 ni dah. ho ho hoi... rasa lembap mcm musim tengkujuh sgt. 






hujan lebat... langit gelap... last 2 weeks mmg terperap je rasa. dari malam membawak ke malam, berselubung dgn sweater, toto, stokin tebal yg terpaksa sarung 2 lapis bl nak tdo. winter sgt kekdahnya. terus buang jauh2 impian nak duk oversea. baru ujan lebat seminggu, dah keras tak leh buat apa -___-






minggu ni alhamdulillah. cuaca cun. malam pun dah blh nampak bulan bintang. cuma kamera hp takdela sampai blh snap bintang. so twinkle2 dpn mata je. 

2012. hmmm... not my year i think. semua nampak mcm blurr... *lap air mata*

2013. big hope. harap2 semua yg diimpikan terlaksana this year. biarlah lambat dari org lain pun. kalau semua benda nak compare dgn org lain, sampai kesudah pun tak dapat nak kejar bahagia sendiri. but still, i am a human being with a poor heart. ingt x jeles ke tgk org lain ada itu ini. sesak napas jugak sekali sekala fikirkan itu. tp back to basic, redha.iklas.sabar. sila pegang 3 kunci tu baik2. 


mungkin di dunia kita rasa kita paling malang kalau nak compare dgn org sekeliling. tapi kat akhirat, semua manusia mengharapkan mereka ditimpa musibah, kerana orang yang ditimpa musibah tidak akan dihisab di sana. tp syarat dia mcm tadi la. redha. ikhlas. sabar. dan bkn x pasal2 minta Allah turunkan musibah utk kita, tp dlm apa pun keadaan, redha atas segala ketentuanNya. 


payah. ya. mmg payah. berapa ramai yg post mcm2 kat fb, blog, twitter. tp bl kena kat diri sendiri, hmm...kelaut jugak sabar tu. kadang2 mcm terlepas pandang semua kesusahan, keburukan tu dtg dari Allah. lets say mcm hujan. asal hujan je, akan ada lidah yg berbicara seperti ini 

"alah... hujan la pulak. abis plan aku. macam mana nak gerak ni? iskhhhh..."

"cih! ujang plok doh."

"time2 ni la nak hujan. spoil betul."


dan banyak lg la dialog yg sebenarnya blh menjeruskan kita pada terpesongnya akidah tanpa kita sendiri. kenapa sampai sentuh bab akidah? sb kita dah mempersoalkan ketentuan Ilahi. kan ke Allah yang aturkan semua tu? apa hak kita utk pertikaikan kehendak Allah? sb tu setiap hari kita dianjurkan untuk memperbaharui syahadat siang dan malam. takut2 kita terlepas pandang pada lidah yg tak terkawal. 


again 2013. harap2 my loyalty towards this blog akan terus berpanjangan. sedih sgt biar blog senyap sunyi gini. padahal hari2 kot buka sb nk tgk update kat blog orang lain. miserable betul. 


last ... 



i wish a happy life even its not perfect

berusaha jadi hamba Allah yang baik

berusaha jadi anak solehah buat kedua ibu bapa

berusaha jadi manusia yg baik utk orang sekeliling

berusaha yg terbaik utk dunia dan akhirat


ameen....



Wednesday, December 12, 2012

.: 12 12 12 :.


Bismillahirrahmanirrahim

Balik dari bandar ng mak tadi, flat terus kat ruang tamu. panas boleh tahan. letih. lapar. manusia. suka sgt merungut mcm tu. agak2 nak lelap kejap, tgk hp. dan terpampang begini di skrin...


12 : 00 pm
12-12-2012


tersangat kebetulan yg menyedarkan diri ini bahawa hari ini adalah tarikh yg sgt mengujakan semua orang. tak alert sb takde benda special,lain la ada anniversary ke ape ... hew hew... tp sies teruja. bkn takleh set balik hp tu jadi mcm tu balik, snap, tepek sini. tapi sendiri tahu hakikat masa tetap berlalu. bape saat je pun tgk skirn mcm tu. ingt ter reset hp. rupanya, oh... Allah hadiahkan satu kebetulan yg sgt unik rupanya =)


maka, wlpn takde apa2 yg istimewa, nak jugak abadikan tarikh ni dlm blog. nnt belek2 balik, ada jugak catatan 12-12-12 ;] 





Subhanallah - Alhamdulillah - Allahuakbar
Laailahaillallah




Wednesday, December 5, 2012

.: Mee bandung mudah :.



Bismillahirrahmanirrahim

=) Dah lama tak buat rancangan masak2 (=  Bukan dah tak masak, tapi takde apa yang best nak 'show off' sini. masak biasa2, cukup sekadar tak kebuluran. eceh, padahal hari2 mcm2 sumbat. tp tu la, takkan ubi keledek rebus, kepok keping, nk tayang jugop kam. eh tp sedapla keledek rebus yg warna oren tu.. series sedap! ni kan skrg musim hujan, senang la nk dpt stok ubi. mcm2 ubi jual kat tepi jln manir. murah2 plk tu.


ok tu muqadimmahnya. ni nk citer... kita baru pandai buat mee bandung... hehe. selama ni pandai order je. ritu mcm mana ntah, terdetik ati nk amik pes mee bandung time g kedai ng mak. masak isnin, buat berbuka. slurppp...




ada rupa mee bandung tak? *kantoi meja x lap abis*  tang telur tu mgkin dah ada ciri2 ke'bandung'an, tp kaler tu yg mcm cair je.. nk buat camne, guna satu pes jerk. btw resepi saya mmg mudah, sb guna pes adabi je ;] sesuai utk ank2 dara yg br nk bljr masak. kalau otai2, konpem buat sendiri kan pes dia ni.

tp takdela ikut direct mcm arahan kat belakang pes tu. carila jugak resepi asal buat mee bandung ni. baru mcm ada effor skit dlm masakan, ye dak? ;) time google resepi, mcm2 versi ada. ada yg letak kacang tanah kisar, lecek ubi kentang, guna tepung jagung pun ada nk kasi pekat kuah. rs2 yg tepung jagung tu org2 kedai la biasa guna. boleh trace sgt kepekatan guna tepung jagung.

basicnya, ada pes dah boleh jalan mee bandung tu. tp rajin2 kan lah hiris dan tumis dulu bawang putih dan bawang merah. tumis cili kering blend pun ok, kasi up kaler dia. pastu masuk pes, tumis. masuk air. btw, kalau nk tmbh lauk, campak siap2. mcm kami, mak x mkn ayam, kek2 / bola2 ikan, so terpaksa masak asing.. pfft. agak2 dah menggelegak, masuk telur brape biji nak. biar dulu telur tu masak. last masuk sayur, garam. then tuang atas mee yg dah dicelur. siap! mudah.com je kan? =)

tinggal satu lg, kita masuk kentang lecek nk kasi pekat kuah tu. sedappp...!







bangga dpt buat mee bandung, dan dikira berjaya la utk 1st time trial. lg best bl mak makan bertambah =) she is nasi type, tp kesan mee bandung ni, tak makan nasi pun takpe tuk berbuka ritu... hehe yippi!

tgk telur seketul tu, teringt time baru2 bljr mkn mee bandung kat kampus dulu. mula2 kenal mee bandung mmg dia special sb ada telur pecah dalam tu. so ada skali tu g la order kat satu kedai dlm cafe kolej. bl siap, tgk cairrr je kuah mee bandung tu, takde telur pun. tnya pcik tu, asal takde telur? dia ckp kalau letak telur kena tmbh 50 sen lg... terkelip2 mata ng member dgr penjelasan pcik tu. ello pcik... mee bandung mmg org pecah telur la kat dlm... tp nk buat camne, telan je la mee bandung takde telur tu... tsk.

eh tp lepas2 tu, bl ada member lain beli, dah ada telur la dlm mee bandung tu. harga sama. mungkin baru g kursus buat mee bandung kot #_#



Tuesday, December 4, 2012

.: Wedding kak nadia :.


Bismillahirrahmanirrahim




This is kak nadia. senior upsi bacth 04/05 (kot) sc kimia AT 16. eceh, details. kot2 la ad yg kenal beliau... ;)  tp mcm yg dah pernah taip kat entry lepas2, kami x pernah jumpa pun kat upsi. kenal time praktikal smk kompleks gong badak. dia posting situ. 2 jengkal je dari rumah beliau. jeles! so time tu kami adik2 ni mmg kamcing dgn beliau yg masih bujang ketika itu. bape kerat je pun yg single. skolah2 kat trg ni, kbynkannya mmg cg senior je ramai. so adalah happy bl kami ada senior blh buat geng kat skolah =)


sebab rmh kami dekat, dan fb, hp masih menghubungkan kami, jd blh stick sampai skarang. kuar sana sini, air segelas pun blh sembang mcm2, teman dia g iring bdk2, teman datim..ehem. that one before she finds the rite one la.. ;)   kelakar plk bl ingt balik. sb time deme clash awal tahun tu, kak nadia siap cakap..no wedding this year (2012). frust kot... dah start saving tetiba x jd. terus guna saving tuk membeli belah dgn jayanya..haha. skali jodoh dtg tgh2 tahun, the end of this year, kawen jugak akhirnya... =) 


tu la kan, jodoh kita tak leh nak expect ikut jangkaan sendiri. yg sebelum ni pun putus bkn sb gaduh ke apa. tp adalah beberapa sb yg tak dapat dielakkan. sentap story gak yg tu. sb bro tu mmg baik act. tp nk wat camne, takde jodoh. mcm ng dayat ni, diorg sebenarnya satu skolah dulu. tp x pernah kawan la. sehinggalah tgh tahun ritu, k nadia approve friend request dr dayat kat fb. then everything went well until they had married. kak, i wonder kekasih gelap skolah lama dulu dtg x? haha. lari...! ;]





debbo... ^___*







Alhamdulillah. selamat diijabkabulkan. kemain sengih =) dayat pun org dekat je, tepoh nun... kira nak balik raya xyah gaduh2. btw kak nadia lepas ni kena mintak tukar kuantan. paling jauh, kemaman la. dayat ni syarikat dia ada kat kuantan ng kl je.so takkan nk tukar kl kan, better stay kuantan je. tata kak, gonna miss u... and yr car, haha ;]







the dais. kamera hp. kelabu asap sket. 






hantaran untuk pihak lelaki






hantaran utk pihak perempuan







family kak nadia. pink yaw..! =)






groom's side. 






sisters side =) its not candid. series. 



those pic yg x kelabu asap, amik kat fb kak nadia. resize, touch up2 sket, so halal la ye kak watermark i situ ;)  mcm gopoh je jumpa time kenduri, tak leh nk sembang lama2. kejap je jumpa, pastu balik. btw tahniah kak! wedding of this year akhirnya terlaksana... =) nnt free ada kt ganu, singgah2 la ke teratak dinda. eceh. 


terima kasih jugak tuk aina sb teman achik. sgtla x reti nk attend kenduri sorang2. pastu jumpa cg2 senior skloah praktikal dulu, segan... tetiba segan. padahal dulu kemain duk usik2. ye la, lama dh kot x jumpa. tetiba nak jd ramah balik, hmmm... next time kita pk. taa... =)


Thursday, November 29, 2012

.: sotong gunting mengabang telipot :.


Bismillahirrahmanirrahim


Ni citer dari rumah mc na semalam. settle makan + nyembang2, pakat singgah solat zohor kat masjid belakang rumah mc na dulu. kami takde plan nak ke mana2 pun sbnarnya. sb mmg tujuan utama kluar, nk attend kenduri mc na. lps2 tu, biar stereng kete menentukan hala tuju kami =D  

Last2 decide nk g celup tepung kat mengabang telipot. tp awal lg, sb baru dlm kul 3 camtu. so singgah dulu pesta konvo umt. jom...



berjalan ke tapak pesta dari parking. parking mmg penuh sampai melimpah2 kete ke luar, sb time ni tgh istiadat dalam dewan.





bunga dan pesta konvo bagai lobster (???). tp kat umt ni mcm belambak sgt kedai bunga. ingt dulu kalau kat upsi, booth bunga cuma kat depan dewan sitc je, so gerai2 lain jual benda lain. byk la sikit produk lain masuk. nak beli belah pun sonok =)  eh komplen plk dia... sekretariat ke? =P






pentas. comel je kan? hehe. spotlight lg labuh dari pentas. pastu, p.a system ada betul2 dpn pentas. agak menyemak kat tempat audience. letak kat tepi2 skit tak boleh? nak kata pasang projector tak kot, nak hala ke mana? eh komplen lg. tumpang lalu... ^_*





gerai pelbagai , pengunjung, dan akak suksis yg sies ;]





gerai makan. kami round skali lalu je. pastu lepak kejap kat tempat makan. tunggu datin saadah ng noorlida buat lawatan tapak. ingt punya la lama pusing, ada la hasil, hmmph, sama je rupanya mcm kami yg berkurun menunggu ni. last mc nor beli kek coklat. jadi la tu kan... ;D


dah, jom kita g serbu celup tepung






baru kali kedua makan sini. biasa makan kat teluk ketapang je. aman lg takleh blh, kedai ni tepi rumah dia je pun... tp x tau glamer sampai jalan2 cari makan pun dah singgah sini. kedai ni mmg agak buruk kalau nk compare dgn kedai ict lain, tp dia punya celup tepung mmg tip top. paling glamer sotong gunting. sotong tu besar lengan mc nor, jd nk makan kena kasi gunting dulu =)  sekor rege dia rm7.60. tp ikut market semasa la. mcm udang, 1st time dtg (selang 2 minggu je pun) harga dia 8 ekor 4ringgit. ni dah jd 5 ekor 4ringgit. tp size besar sikit la. 


tp mcm berbaloi walau nmpk mcm mahal skit pun. sb freshhhhh. punggah kat bot nelayan dpn tu je. sauk, celup tepung, goreng, berebut manusia mcm pirahna kat dpn meja pok nong. oh ya, nama kedai ni kedai makan pok nong. ritu iqram dinzly kot yg host jjcm dtg mkn sini. time kami mkn pun ada gak geng2 tv3 dtg makan. kira mmg ramai la org propose tmpat ni.



so next time kalu ada sape2 nk try sotong besar lengan, singgahla sini ya *iklan x berbayar*. intai dulu, ada x plug jjcm kat tiang dpn muka pok nong, kalau x kuar balik. haha. eh sies, sb kedai satu lagi kat dpn tu x sedap...mahal plk tu.




wajah2 ceria dpt makan seafood celup tepung. ikan x nak, kemain korang yeh. meja time ni nampak clear lg kan, kang tgk jap lagi... 





seafood licin, meja berterabur ;]   kepok lekor ng kerak2 tu je xsape dah nk habiskan. tp sonok mkn ramai2 mcm ni. bersembang sakan. harap2 meja sebelah x terganggu =D   

settle mkn, misi hantar balik sorang2. sian aman. haha. sampai rumah zi, singgah solat asar jap. sambil2 lepak dalam bilik dia belek2 album lama. nostalgia betul. banyak citer keluar. dan ada rupanya citer time smaza yg kami baru tahu. kelakar dan menggeramkan plk tu. rindunya... tp xnak putar balik. huhu.

last sebelum magrib, hantar adah. then me. pastu tinggal aman sorang2. haha. dekat je pun tapi. then the end =)




Wednesday, November 28, 2012

.: Kenduri Mc Na :.


Bismillahirrahmanirrahim

Citer Sabtu lepas ;]  ingat nak peram lg sb nak tunggu ada sapa2 tag gmbr kawen mc na kat fb dia, esp photog dia, tp mcm lmbt sgt la plk. sabtu ni ada wedding lg, so xmo la bertindih2 citer. 

nak dijadikan cerita, cuaca dalam seminggu sebelum tu mmg cun, tak hujan. jumaat je mcm hujan tgh hari sket. ingt hr sabtu pun mugin kalau hujan pun sket2 gitu je. skali dari malam bawak ke pg, makin lebat nak ke tgh hari... tp nk wat cemana, pegi je la kan. kali ni lg ramai join kete aman, haha. pick up sana sini kekdahnya. tp lebih kurang one way je semua. gong badak, zi seberang takir, mc no teluk ketapang, adah manir. meriah kete! *sakit telinga*


sampai ngam2 pukul 1. hujan pun dah reda. naik intai2 pengantin, ada duk photoshoot dalam bilik. so xmo kacau, kita turun makan dulu. ada sik minyk, sik putih. lauk cam biasa, gulai daging, ayam masak merah, sayur labu air, ikan kering, sambal belacan, kerabu mangga (paling best!). cuma yg uniknya, ada petai =)  






the dais. cun kan? cuma kita x brapa suka bunga tanjung tu mcm main sangkut2 je. apa mmg style dia gitu eh? frame dia lawa tp. suka3 :)







gambar ramai2. obviously mc zu nampak lain dari yg lain. hehe. 
due bulan 1 ni. gud luck charm! =)






photog suh buat peace semua. aman, x dgr arahan eh? 






siap amik gmbr, turun bawah sambung sembang dgn yg baru2 sampai. mc nor (pink), balik alone. tinggal en somi jaga spm kat johor. so feeling2 single balik ng kami. haha. zi kat sebelah tu, sies lama x jumpa. last tahun bl ntah g uia jumpa. ni padahal masing2 ada kt trg, tp payah jgk nk jumpa. sad. btw, dia tgh buat chambering kat pejabat apa ntah, bgnn asdi tepi mydin mall. bakal lawwwwyer ;]  







testing perut mummy to be =) masing2 excited sb baby duk tendang2 perut mak dia. haha. dah nampak sembab muka mc zu. skang dia h.o bagian ICU kat hsnz. i wonder kalau org tua2 konpem bimbang takut terkejut tgk kes2 ngeri ke apa. eh x tua pun rasa mcm ngeri membayangkan keadaan tu. tp xpe la kot, mc zu pro... riang mcm xde perasaan je. haha.






kejadian tak leh blah. elok2 nak teman mukmin (ank sedare teha) g amik nasik, tetiba rasa mcm eh asal flat semacam je sebelah kaki ni. tgk2 tapak dah tinggal kt blakang =/   kecoh bdk2 ni gelak sambil amik gmbr. ajarless betul. sayang giler kat slipar ni. sb suka. tp tula, hayat sampai situ je. dah setahun lebih pun. beli raya tahun lepas nun. 



balik, singgah rumah tukar slipar lain. pastu sambung perjalanan lg ng those budak. tu citer lain entry. jimat citer ;)







gambar sambut menantu ahad. amik kat fb mc na. lawa laaaaaaa kaler ni. iskh suker sgt! oh ya btw hilmi ni x smaasza jugak, sama batch ng kami. takat ni dah ada 3 pasangan yg kawen sama batch. pasangan ke 4 bakal menyusul tahun depan, hihi ;)







gambar dari photog. konpem la paling cun. last tu mc na dan hilmi (rs pelik taip hilmi, sb dia ada nama lain, haha) - TAHNIAH! moga bahgia sampai syurga =)







Tuesday, November 27, 2012

.: tercampak di Gaza :.


Bismillahirrahmanirrahim

Hari ni last day spm tuk bdk2 pure sains. paper last adalah biologi hew hew ;]  second last kimia. nice isnt? hehe. nak kata apa kan, dulu kami pun camtu jugak. mmg kena struggle betul2. so hari ni ramai yg dah post merdeka etc2. tapi yg konpius tu, ada certain2 student dari start spm nampak chat kat fb on manjang. hebat budak skarang study sambil online. jgn lepas amik result x muncul2 kat fb dah. tak marah pun o9 tu, gerammm je skit ;}



semalam mimpi tetiba ada kat gaza *___*  naik kapatebang MAS g sana. hebat kan mas blh masuk air space gaza mcm tu je? pastu bila nampak mas take off tinggalkan gaza, mcm blurr x tau nak buat apa... tp mmg tak tau pun apa motip g sana. sb nak kata reporter, bukan. nak jadi pejuang keamanan, lagi la tak kan... sb dalam mimpi tu mcm sempat pikir, eh cemana blh dtg sini? mak bg ke? ke datang x mintak izin? uwaa... kalau kena bom pun, mati mak x redha... nauzubillah. 


tp series, ada la mcm rombongan g sana. pastu berkampung kat salah sebuah hospital. dpn hospital mcm huru hara. kami duk dalam spital ni cuak tak yah ckp la. pastu mcm ternampak2 jet2 tentera israel mcm nak tembak, bom hospital. dlm hati takut kemain. pastu kat dlm hospital ni mcm x nampak pun ada mangsa2 yg cedera parah ke apa, kami2 je ada. eh yg kami2 tu pun tak kenal sapa -___-   tp kat luar spital mmg sakan la israel bedil bangunan x kira ada manusia ke tak. sgt real kekejaman itu di dpn mata... rasa takut pun mcm real..


bila terjaga tu rasa mcm... ya Allah. syukurnya. selamat lagi bgn dari katil. mmg penakut sgt rupanya diri ini utk syahid =(   pastu pikir, cemana blh mimpi sampai ke gaza. mungkin sb hari2 hadap tenet, ada je berita pasal gaza. pastu smlm beli sinar harian, byk citer pasal gaza. tp gerun nk baca. tgk satu je, pasal kematian Syeikh Ahmad Yasin. tu sikit je bc, lain2 mak citer. subuh tu dia g masjid. time tu jugak tentera Israel tgh aim nak tembak dia. bila dia kuar masjid, terus beliau ditembak dgn 3 bedilan roket. hampir seluruh tubuh hancur kecuali kepalanya. ya Allah... tragis sgt kematian beliau... 


5 minit sebelum kejadian, anak dia dah bisik 
"Ayah, di luar kedengaran bunyi helikopter yang ingin memburumu."  
 Dengan tenang beliau menjawab 
"Biarkanlah. Aku juga sedang menunggu." 


Impian syahid beliau akhirnya tercapai. tapi kematian beliau mendatangkan kutukan dan kecaman dari seluruh dunia. Mmg zionis sgt dayus dan hina sb sanggup berlawan dan menggadai jutaan wang ringgit hanya kerana ingin membunuh pejuang Hamas yang tua dan lumpuh, yang hanya duduk di atas kerusi roda...

Sheikh Ahmed Ismail Hassan Yassin

28 Jun 1937 - 22 Mac 2004

Al - Fatihah

*broken heart*






try to heal the pain with this innocent face... comei sgt kamu ni. bila ntah ada member share pic kitten ni. terus tak keruan. geram melampau. tak sabar nak balik duk kg, nak ada kucing balik. duk rumah tepi jalan besar ni mmg tak berani tanggung risiko nk ada kucing. kang tetiba kuar rumah nampak kucing kena lenyek, tak pasal2 melayang motivasi nak idup. 

tp ritu ada sekor anak kucing dtg singgah rmh. x tau mana dtg. sgt kesian, sb kaki dia sebelah sakit, jalan terencot2. pastu kepala ada kurap tebal. tp dia comel, bulu putih semua. terus decide ng mak, kalau dia dtg skali lg, kita amik jaga. siap nak beli minyak gamat semua kasi ubat kurap dia. dan mmg kena biar duk dalam rumah je la. takut kena langgar kalau keluar. seriau. lg pun duk dlm rumah blh tlg kejar tikus! ;]  ni lg satu masalah. bila duk rmh tepek2 mcm ni. tikus mmg ada networking baik punya. dari satu rumah ke rumah yg lain mmg expert la mereka ni. pastu syak jiran sebelah ni bg racun tikus. tp masalahnya tikus ni nak mati x bgtau nk mati kat mana... sedar2 dah bau busuk bangkai tikus. ada 2-3 ekor je yg sedar, sb biasa benda idup ni kalau nk mati dia cr air. so jumpe tersadai kat bilik air. yg x jumpa, menahan la sampai hilang bau -______-


tp mmg takde jodoh kot dgn ank kucing putih tu. sampai hr ni takde pun dtg balik t__t  takpela, harap2 dia selamat. nnt kalau jumpa ank kucing terbuang, insyaAllah nk amik jaga. tetiba panjang citer. dah tata (",)




Sunday, November 25, 2012

.: org bosan :.


Bismillahirrahmanirrahim

Rasa nak kuar g jalan jauh-jauh. walaupun semalam baru je kuar ngan member. tp, iskh... dah lama x rasa mcm ni. dulu time kat upsi, ada je waktu2 yg rasa mmg nak kluar jugak cemana pun dari tg malim. tak stay kat kl, stay kat bangi. dua tu la biasa tempat yg dituju. plan nak ke mana lepas tu, kedian pikir. yg penting, kita lepaskan diri dulu dari sangkar kampus. heheh. 


tp biasa kes mcm tu terjadi sb stress ke apa. ni duk rumah pebenda nk stressnya. eh stress jugak, stress sb bosan... rasa mcm nk meletup je duk dalam rumah. oih istighfar banyak2... ya2. tp gitu lah. nk kuar jugak =( 


bila duk ngadap laptop, rasa lapar. turun dapur nak masak, eh x lapar pulak. naik terjalan2 kat blog org, ada gmbr makanan, eh lapar pulak. dah, tak yah pikir panjang. siap sepinggan yee mee sizzling. kenyang, mengantuk pulak redup2 ni... sgt takde kemajuan hari ni -____-



kalau la ada sayap blh terbang... dah lama kuar take off kot tingkap bilik ni. eh tp, takkan nak kuar sorang2 je? kang nnt member takde sayap, nk ikut terbang cemana? pastu kang hujan, lagi tak leh gerak. paling ngeri, nnt ada org suh sesapa tangkap or tembak bila nampak ada manusia terbang. x pasal2 mati sia2 kat situ... =(



camni pun orite gak kan? ;)







haha. sgt extreme pemikiran org bosan.



Friday, November 23, 2012

.: puasa vs jemputan makan :.


Bismillahirrahmanirrahim


Hari ni 9 Muharam. mesti ramai yang berpuasa sunat, esok pun sama. tapi, esok pun konpem ramai jugak dapat jemputan kawen. hah, nak pegi ke tak? nak pegi ke tak? nak pegi ke nak puasa? esok pahala puasa sunat 10 Muharam dihapuskan dosa setahun yang lalu tu.... mau x nak puasa?

Memandangkan esk beta ada jemputan jugak, so godek2 cari maklumat pasal antara tuntutan jemputan dan puasa, jumpa info kat sini. meh kita cerahkan minda sama2 =)







Ustaz…

Saya ingin bertanya beberapa soalan berkenaan puasa sunat.

1.      Kawan kat office buat jamuan makan, mereka ajak makan, saya pulak puasa sunat zulhijjah, saya memang niat sangat nak puasa sunat zulhijjah sebab tak pernah berpuasa sunat zulhijjah sebelum ni. Jadi masa jamuan tu…saya pegi jugak sekadar menjengukkan muka, tapi tidak berbuka puasa. BOERDOSAKAH SAYA KERANA TIDAK BERBUKA PUASA, ?

2.      Wajibkah saya berbuka puasa sunat bila kawan ajak pegi sarapan?

3.      Masa hari raya kita berpuasa sunat syawal, sepanjang syawal tu jadual penuh dengan undangan ke jamuan raya hingga akhir syawal, perlu ke kita pergi ke semua undangan tersebut sedangkan kita nak berpuasa sunat syawal. Pernah raya ke 3 ikut bapa mertua ke rumah besannya, tapi saya berpuasa sunat syawal. Tuan rumah menyuruh makan, saya katakan saya berpuasa. Berdosakah saya tidak berbuka ketika itu?

Bagi saya, kalau kawan berpuasa sunat saya sangat gembira kerana mereka melakukannya kerana Allah, dan saya tidak akan paksa kawan berbuka puasa walaupun ketika saya buat jamuan makan, sebaliknya kalau saya menganjurkan jamuan makan di office, mereka yang berpuasa sunat, kita bekalkan makanan jamuan itu untuk mereka bawa pulang buat berbuka. Setahu saya kalau dijemput ke kenduri kahwin misalnya perlulah kita berbuka puasa sunat tersebut.

Mohon ustaz perjelaskan masalah ini.









Sebagai menjawap persoalan ini, kita baca keterangan ini terlebih dahulu:

Sesetengah individu merasakan, untuk mengqada puasa Ramadan apatah lagi untuk berpuasa sunat enam pada bulan Syawal, dia bakal menghadapi beberapa rintangan. Sebabnya, seperti yang kita semua maklumi, pada musim hari raya aidilfitri, amalan berziarah ke rumah saudara-mara dan sahabat-handai sudah menjadi adat dan kebiasaan. Di samping itu ‘open house’ ataupun rumah terbuka juga termasuk amalan yang biasa dilakukan pada hari raya. Kadang-kadang, sebagai tetamu, sesetengah undangan ‘open house’ ini sukar untuk ditolak sehingga menyebabkan seseorang yang sedang berpuasa itu terpaksa membuat pilihan, lebih-lebih lagi jika kunjungan itu hanya mampu dibuatnya pada siang hari.


Namun perlu juga diingat bahawa berpuasa itu bukanlah sebagai penghalang untuk tidak menghadiri jemputan. Ibnu Umar r.a. misalnya, tetap memenuhi jemputan walaupun beliau sedang berpuasa. Begitu juga hal sebaliknya, jemputan jamuan itu bukan alasan untuk tidak berpuasa. Sebaiknya perkara ini difahami dengan lebih mendalam lagi.

Dalil kepada peringatan ini adalah berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya:

“Jika dijemput seseorang daripada kamu ke (majlis) jamuan, maka penuhilah (undangan itu). Jika dia sedang berpuasa, maka doakanlah tuan rumah itu, dan jika dia tidak berpuasa, maka makanlah.”
(Hadis riwayat Imam Muslim)



Akan tetapi jika puasa yang dilakukan oleh seseorang yang menjadi tetamu itu adalah puasa sunat, maka dalam keadaan tertentu dia diberikan pilihan, sama ada untuk meneruskan puasanya ataupun disunatkan baginya berbuka dan tidak meneruskan puasa sunat tersebut. Keadaannya adalah seperti berikut:


Keadaan yang pertama: Sekiranya tuan rumah yang menjemputnya itu berasa tersinggung jika tetamu tersebut tidak memakan makanan yang dihidangkannya, maka dalam keadaan ini dibolehkan, bahkan afdal bagi tetamu yang berpuasa sunat tadi untuk berbuka dan tidak meneruskan puasa sunatnya itu. Adapun alasan yang diberikan oleh ulama ialah untuk menjaga hati tuan rumah. Perkara ini boleh terjadi dalam jamuan atau jemputan yang berbentuk khusus, seperti tuan rumah hanya menjemput tetamu yang tertentu atau dia mempunyai hajat tertentu ketika mengundang tetamu-tetamu tadi.


Adapun dalil yang mensabitkan perkara ini adalah satu riwayat daripada Abu Sa‘id al-Khudri r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. pernah menyuruh seorang yang sedang berpuasa sunat supaya berbuka dalam majlis jamuan makan. Sabda baginda:
“Saudara kamu menjemput kamu dan bersusah payah untuk kamu.” Kemudian Baginda bersabda lagi kepadanya, “Berbukalah dan berpuasalah pada hari lain sebagai gantinya jika kamu mahu.”
(Hadis riwayat al-Baihaqi)





Keadaan yang kedua: Sekiranya tuan rumah itu tidak tersinggung ataupun tidak keberatan jika tetamunya itu meneruskan puasanya, maka dalam hal ini adalah lebih afdal dan lebih utama bagi tetamu itu untuk meneruskan sahaja puasa sunat tersebut. Perkara ini boleh terjadi dalam jamuan atau jemputan yang berbentuk umum. 

(mcm kenduri kawen, takdenya pengantin cek sorang2 tetamu dia makan ke tak lagi. paling2 dia tanya je kan makan ke tak lagi. senyum je la. kalau g ngan member, wakilkan je member jawab. rasanya tak jumpa lagi kot pengantin kecik ati kalau tetamu tak makan kat kenduri dia. mcm tak sempat je nak kecik ati, kan??)


Akan tetapi hukumnya berbeza jika puasa yang dikerjakan oleh seseorang itu merupakan puasa fardu, misalnya puasa qada Ramadan atau puasa nazar, maka adalah haram baginya untuk berbuka. Cukuplah baginya sekadar menghadiri jemputan tersebut dan disunatkan juga ke atasnya untuk mendoakan keberkatan serta keampunan ke atas tuan rumah dan para hadirin sepertimana yang disebutkan dalam hadis di atas.

Dari keterangan ini dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa:
Tidak salah dan tidak berdosa walaupun anda tidak berbuka puasa sebagaimana dalam keadaan yang dinyatakan di atas. Perhatikanlah keutamaan sebagaimana yang telah diperhalusi oleh Rasulullah. Sekiranya jamuan itu adalah jemputan khas di mana sahabat itu sudah bersusah payah menyiapkan hidangan kepada anda, berbukalah kerana ia lebih afdal. Tidak perlu memberi tahu sahabat itu bahawa anda berpuasa kerana ini akan membuatkan beliau rasa serba salah. Namun jika sebaliknya, teruskanlah puasa itu. Ia tidak menjadi sebarang masalah.

Kesimpulan ini telah merangkumi ketiga-tiga soalan di atas. Di harap kepada mereka yang bertanya, anda telah menemui jawapannya di sini.InsyaAllah..

Sekian saja

Terima kasih..

Sumber rujukan: MalaysiaHarmoni




sila jgn abaikan mereka. tapi invite kot fb je tak wajib kan pegi?  ;)  pandai2 korang la...



ok. clearkan? cuma bertabah la sikit hadap nasi minyak orang kawen. heheh. tp takkan sb nasi minyak kenduri, nak tolak ganjaran pahala hapus dosa setahun kan? dan kalau orang dah jemput, pegi la raikan mereka. hari ni hari deme, nnt hari kita orang buat x tahuuu je nak datang ke tak, kecik ati sorang2 padan muka. kalau rasa serba salah nak puasa sb takut member cakap mcm show off, abaikan je. belum tentu member yg kata, kadang2 setan je yg bisik tu kasi serba salah nk puasa ke tak. kita sendiri yg tahu keikhlasan dan tujuan kita berpuasa dan menghadiri jemputan tersebut. 

so selamat berpuasa dan meraikan jemputan makan! ^___^





Thursday, November 22, 2012

.: pasar nelayan :.


Bismillahirrahmanirrahim

Area pantai timur biasanya mmg terkenal dgn mcm2 makanan laut. terutamanya ikan. dulu kecik2 hari2 menu ikan. kalau jumpa ayam tu, mmg bercahaya la mata sorang2. sb apa? sb ikan murah... sekilo dah bape ekor. kalau anak ramai, beli ayam sekilo, takkan nak racik2 ayam tu bg sket2 sorang kan. ni ikan siap boleh ratah2 lagi. 

tp skang mcm sama naik je ikan ngan ayam. mungkin sb skang ayam main cucuk2 botox. 2-3 bulan dah boleh sembelih. sgt tidak sihat utk manusia. tp ngap jugak. so ikan adalah piihan yg paling selamat. dlm laut tu takde sape nk g tabur hormon pembesaran ke apa, elok je dia membesar bagai johan. 


cuma tu lah. sepanjang duk trg ni, baru tahu pasal pasar nelayan kat pulau kambing. kat pasar ni la peraih2 datang amik terus dari bot2 nelayan seawal jam 4 pagi! 4 pagi tu... kita kat mana time ni? qiam belum tentu... -___-  selama ni mmg tahu org duk beli ikan kat tepi jalan area p.kambing ptg2, tp try pegi beli skali ritu ng mak, hmmm...same je harga? 


pastu ni bl duk kuar ng zimah, rumah dia mmg betul2 tepi pasar nelayan tu. mmg jln dpn rumah dia tempat org lalu lalang g pasar tu. dia ckp situ mmg murah. pernah mak dia beli ikan selayang situ RM1 je sekilo! mana nak dapat ikan baru cedok dari laut semurah tu? terus semangat nk g usha ;]







entrance dpn pasar. semalam pegi dkt pukul 8. org still ramai lagi. lori peraih pun ada lg duk kuar masuk. paling nice kalau nk cari hasil laut selain ikan, mcm sotong, udang, better datang rite after subuh. kalau x mmg tinggal yg sisa2 je la. lain semua peraih dah rembat dulu. 







suasana dalam pasar. ada dua gedung. luas kemain. 






ikan selayang. dapat RM3.50 sekilo. hahah. rasa mewah kejap borong ikan sini. kalau beli luar, belum tentu dapat rm6 sekilo. byk kan beza harga? 3.50 tu tuk org2 biasa yg beli sikit2, kalau peraih? konpem lagi murah. bygkan banyak mana untung deme? nelayan jugak  yg tertindas... =(


sotong ng udang pun geram je tgk. tp serik dah buat kemaruk mcm awal2 balik ganu dulu. mcm tak pernah mkn udang kat tg malim. tiap2 minggu beli udang. pastu tanggung sendiri gatal. dos terlebih. kalau mcm skarang mkn skali skala ok je. memandangkan mak pun allergic ngan udang  & sotong, xpe la, kita bermewah dgn ikan sudah.





balik dari pasar, cari bekpes. smlm mak puasa, jd masak untuk seorang adalah mcm tak berbaloi. singgah batu 6. dah set dlm kepala, mak puasa. so xleh beli byk2. tp mmg byk sgt pilihan makanan. nak je beli tiap2 jenis. dah amik kacang rebus, nasi himpit sambal ikan, nasi dagang, pulut gaul nyo, ada hati lg nk amik laksam. seb bek cpt sedar. kalau x sape nk abiskan? 






idaman kalbu setiap masa =) suka sgt nasi dagang bungkus dalam kelongsong daun pisang camni. aroma dia tu lain mcm. dah la murah yg ni, sebungkus baru RM2. murah sb standard nasi dagang mmg mahal. 





settle bekpes, meh kita kejekan ikan2 nih. 28 ekor semua skali. byk kan??? mak siap suh beli tepung nk buat ict. mmg rasa dia manis. ikan fresh katakan. haha *bangga dpt ikan segar* =D


lain2 gmbr area pasar nelayan pulau kambing blh tgk sini. sekian =)





Wednesday, November 21, 2012

.: kenduri mimah :.


Bismillahirrahmanirrahim

kejadian berlaku pada 10 Nov 2012, sabtu yg dua minggu lepas nun... tergendala sungguh rancangan nk update pasal walimah mimah ni. hari tu pegi ngan aman & yanah. pick up yanah kat desa murni pengadang baru, tembus ikut seberang marang. rumah mimah kat bandar paka. sorang pun tak bawak kad mcm kan biasa pegi rumah pengantin. eh yg ada kad aman sorang je, so mmg dia patut dipersalahkan. hahah. satu2nya hint yg ada dlm kepala adalah petronas paka kat simpang 3. pastu aman bukak fb tgk peta, tp apa pun takleh baca... -___-"


last skali... alhamdulillah. terlajak sket je dari lokasi sebenar =] dalam pukul 1 sampai jugak kami rumah mimah. time tu dia tgh siap2 utk sanding pukul 2 nnt. jd marilah kita lunch dulu kat luar rumah. 




nasi putih lauk kampung. dap3. mcm nk tambah 2nd round, buat bekal balik di perjalanan. heheh. tp malu kat org  kg mimah ;]  lepas makan duk dulu sembang2 tunggu mimah kuar pukul 2. btw majlis ni buat dgn adik beliau terus. adik ke kakak ntah. x sure. tak sempat nk sembang pun. bila side laki dtg, sanding dulu. pastu makan beradap kemain lama. last2 dah dekat pukul 3, kena jugak gerak...






hasilnya, bergambar je la kita seadanya kat tepi meja makan beradap... ai is pantang kalau p majlis kawen x amik gmbr ng pengatin kat pelamin. tepek tak tepek kat blog tu lain citer, tp tuk simpanan peribadi, itu mesti. mcm tertinggal sesuatu je bl balik tu. tp yg ni nak buat camne. takkan nak heret jugak pengantin g kat pelamin... ~ ~


takpe la, moh la kita balik. sblm tu singgah mesra mall solat dulu. pusing2 jap x tau nak beli apa. rimas. ramai sgt manusia dalam tu. nak g bowling pun berbaju kurung bagai.




last singgat beli jagung. yg bakar ni yanah belanja. hehe tq. dap sgt ngap tepi drebar yg tak leh nk ngap sama. hahah. me beli yg rebus. pun sedap. besar2 rm5 tuk 3 batang. aman beli yg mentah (betul ke org panggil mentah kalau x masak lg?) nak balik buat bubur jagung katanya. mmg x brani nk beli byk2, takut jd mcm g cameron dulu. kemain borong jagung mutiara, skali balik tak abis. buruk camtu je. buat berat je bawak balik. berat3...

settle citer kenduri mimah . yeay!  ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...