Monday, December 31, 2012

.: asal tak boleh setia??? :.


Bismillahirrahmanirrahim

push diri sendiri tuk update last entry tahun 2012. once u stop, gini la jadinya... dan 2-3 menjak ni, sgt la malasnya nak snap sana snap sini, transfer gambar, edit lagi... tetiba rasa mcm give up nak buat seme2 ni dah. ho ho hoi... rasa lembap mcm musim tengkujuh sgt. 






hujan lebat... langit gelap... last 2 weeks mmg terperap je rasa. dari malam membawak ke malam, berselubung dgn sweater, toto, stokin tebal yg terpaksa sarung 2 lapis bl nak tdo. winter sgt kekdahnya. terus buang jauh2 impian nak duk oversea. baru ujan lebat seminggu, dah keras tak leh buat apa -___-






minggu ni alhamdulillah. cuaca cun. malam pun dah blh nampak bulan bintang. cuma kamera hp takdela sampai blh snap bintang. so twinkle2 dpn mata je. 

2012. hmmm... not my year i think. semua nampak mcm blurr... *lap air mata*

2013. big hope. harap2 semua yg diimpikan terlaksana this year. biarlah lambat dari org lain pun. kalau semua benda nak compare dgn org lain, sampai kesudah pun tak dapat nak kejar bahagia sendiri. but still, i am a human being with a poor heart. ingt x jeles ke tgk org lain ada itu ini. sesak napas jugak sekali sekala fikirkan itu. tp back to basic, redha.iklas.sabar. sila pegang 3 kunci tu baik2. 


mungkin di dunia kita rasa kita paling malang kalau nak compare dgn org sekeliling. tapi kat akhirat, semua manusia mengharapkan mereka ditimpa musibah, kerana orang yang ditimpa musibah tidak akan dihisab di sana. tp syarat dia mcm tadi la. redha. ikhlas. sabar. dan bkn x pasal2 minta Allah turunkan musibah utk kita, tp dlm apa pun keadaan, redha atas segala ketentuanNya. 


payah. ya. mmg payah. berapa ramai yg post mcm2 kat fb, blog, twitter. tp bl kena kat diri sendiri, hmm...kelaut jugak sabar tu. kadang2 mcm terlepas pandang semua kesusahan, keburukan tu dtg dari Allah. lets say mcm hujan. asal hujan je, akan ada lidah yg berbicara seperti ini 

"alah... hujan la pulak. abis plan aku. macam mana nak gerak ni? iskhhhh..."

"cih! ujang plok doh."

"time2 ni la nak hujan. spoil betul."


dan banyak lg la dialog yg sebenarnya blh menjeruskan kita pada terpesongnya akidah tanpa kita sendiri. kenapa sampai sentuh bab akidah? sb kita dah mempersoalkan ketentuan Ilahi. kan ke Allah yang aturkan semua tu? apa hak kita utk pertikaikan kehendak Allah? sb tu setiap hari kita dianjurkan untuk memperbaharui syahadat siang dan malam. takut2 kita terlepas pandang pada lidah yg tak terkawal. 


again 2013. harap2 my loyalty towards this blog akan terus berpanjangan. sedih sgt biar blog senyap sunyi gini. padahal hari2 kot buka sb nk tgk update kat blog orang lain. miserable betul. 


last ... 



i wish a happy life even its not perfect

berusaha jadi hamba Allah yang baik

berusaha jadi anak solehah buat kedua ibu bapa

berusaha jadi manusia yg baik utk orang sekeliling

berusaha yg terbaik utk dunia dan akhirat


ameen....



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...