expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, March 8, 2013

Mencari teman setia hingga akhiratBismillahirrahmanirrahimNama Teman : Al Mulk

Kelebihan Teman...

Ada diceritakan dlm al-Quran melalui maksud surah al-mulk tetapi diterjemahkan drp "Kitab Khasful Ghummah" bahawa seorang yg beramal dgn surah al-mulk..bila tiba kematian dia, terus dtg malaikat untuk menyoal..sebelum sempat menyoal, surah al-Mulk bercucuran keluar memenuhi wajah si mati..malaikat berkata "ya ahlul kitab..aku knl kamu..kamu al-mulk..kenapa kamu dtg ke sini?"

seraya al-mulk menjawab "wahai malaikat, sepanjang manusia ini hidup, dia beramal dgn aku..aku sebati di dalam kerongkang manusia ini..maka hadir aku ini untuk menghalang kamu dr menghukum manusia ini.."

malaikat menjawab, "wahai al-mulk, tidak boleh menghalang tugas kami.."

lantas surah al-mulk dtg kpd Allah.. "wahai Allah..aku adelah kitab-Mu..aku mahu melindungi manusia itu..jika Engkau tidak mengizinkan, buanglah aku (al-mulk) dr Al-Quran MU.."

maka Allah memberi keizinan kpd al-mulk..terus al-Mulk kembali kpd manusia di kubur tersebut..sesampai di kubur, kelihatan malaikat menghampiri manusia..al-mulk menjerit dgn gerunnya, "ya malaikat! pergi kau dari sini! Aku telah mendapat kebenaran drp Allah!! (malaikat terkejut dan pergi sepantas yg mungkin) aku akn menjaga manusia ini sehingga kiamat..aku tidak sanggup membiarkan manusia ini kesunyian kesorangan di dlm kubur..biarlah aku menjadi teman dia sehingga di bangkitkan kelak.." *subhanallah... T____T

*nabi Muhammad berjanji sesiapa yg beramal surah al-mulk akan terhindar drp siksa kubur..wallahualam...

Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai penganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir”..

(ni baru satu surah..kalau beramal byk surah?Allahurobbi...:)

#jom kita pakat share

oleh Bercinta Selepas Nikah dan Harian Islam Dot Com


*ralat dengan diri sendiri yang selalu 'ponteng' al Mulk setiap malam... terima kasih smaasza, kerana melatih kami untuk sentiasa mengamalkan al Mulk. walaupun mengamalkannya seperti masih jauh dari hati, sekurang2nya lidah kami mesra mengalunkannya saban malam suatu waktu dulu. satu disiplin yang awalnya terpaksa kami patuhi, kini bukan sesuatu yang asing bagi kami. tinggal antara hendak meneruskan atau tidak... diriku, masihkan al Mulk di hati? sampai hati kau sering melupakan teman sebaik ini...*


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...