expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, September 5, 2012

.: Sizzling Spaghetti :.


Bismillahirrahmanirrahim






Dearest kak nor. resepi ni achik copy kat blog orang lain. sb achik punya sukatan main campak. tp sama je resepi kami. boleh dipercayai kedua2nya untuk hasil yang sedap =) yee mee tu tukar je ngan spaghetti nnt ok.



 Sizzling Yee Mee

2-3 sanggul (gulung) yee mee (kalau spaghetti ni sparuh paket je)

5 ulas bawang putih

5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4 ( time open house rmh k nor ritu achik guna cendawan dalam tin. tp shitake ni lg sedap. mana2 pun boleh)

1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa

sawi hijau

3 biji cili kering- potong 2

2 sudu besar sos tiram

3 sudu besar kicap cair

1 sudu besar kicap pekat

1/2 in halia- hiris nipis

Serbuk lada hitam

garam- secukup rasa (tak letak pun takpe)

1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air

sedikit minyak utk menumis





Cara-cara

Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.

Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.

Masukkan 2 cawan air.

Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.

masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.

Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.

Akhir sekali, masukkan yee mee / spaghetti yg dah direbus - biarkan sebentar & hidangkan panas2. 
* kalau tak nak letak terus spagheti tu dalam kuah pun ok. celur dulu spaghetti tu, time nak makan baru letak kuah atas dia. sb nnt takut kalau campur terus kuah meresap abis dalam spaghetti. unless nak habiskan time tu jugak. so selamat mencuba

2 comments:

klANA said...

assalam... nmpk sdp sizzling spaghetti ni, nk cuba nanti..hehe

.: yUhAiSya :. said...

sila2 ^__^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...